EKODISFOOD, EKODISEINUA ETA ONTZI ETA BILGARRIEN IRAUNKORTASUNA SUSTATZEA GIPUZKOAKO ELIKAGAIEN ENPRESAN

Bezeroa: Basque Food
Cluster / Programa de
Transición Ecológica DFG

Urtea: 2023-2024

#enpresazirkularra
#ekoberrikuntza
#ACV
#ekonomiazirkularra
#ekodiseinua

EKODISFOOD, EKODISEINUA
ETA ONTZI ETA BILGARRIEN
IRAUNKORTASUNA SUSTATZEA
GIPUZKOAKO ELIKAGAIEN ENPRESAN

Bezeroa: Basque Food
Cluster / Programa de
Transición Ecológica DFG

Urtea: 2023-2024

#enpresazirkularra
#ekoberrikuntza
#ACV
#ekonomiazirkularra
#ekodiseinua

EKODISFOOD, EKODISEINUA
ETA ONTZI ETA BILGARRIEN IRAUNKORTASUNA SUSTATZEA GIPUZKOAKO ELIKAGAIEN ENPRESAN

Bezeroa: Basque Food
Cluster / Programa de
Transición Ecológica DFG

Urtea: 2023-2024

#enpresazirkularra
#ekoberrikuntza
#ACV
#ekonomiazirkularra
#ekodiseinua

ERRONKA

Basque Food Clusterrek bultzatutako Ekodisfood proiektuaren helburua da euskal elikagaien sektoreko hornidura-katearen iraunkortasuna hobetzea, ontzien ekodiseinuaren bidez. Funtsezko enpresekiko lankidetzaren bidez, ingurumen-inpaktua murriztea eta ekonomia zirkular arduratsuago baterako trantsizioa sustatzen da. Kaiku, Uvesco eta Natra enpresek parte hartu dute proiektuan.

Elikagaien sektoreak erronka handiak ditu bere ontzi eta bilgarrien ingurumen-inpaktua murrizteko. Ingurumen-arauketa zorrotzagoetara eta iraunkortasun-eskaera gero eta handiagora egokitzeko beharrak beren diseinu- eta ekoizpen-prozesuak berriz ebaluatzera bultzatzen ditu enpresak. Testuinguru horretan, EKODISFOOD proiektuak bilgarrien eta bilgarrien ingurumen-inpaktua eta egungo zirkulartasuna neurtu nahi ditu, eta ekodiseinuaren bidez hobetzeko aukerak garatu. Helburua da, ingurumen-aztarna murrizteaz gain, Ontzien eta Ontzien Hondakinen Errege Dekretuan ezarritako betekizunei aurrea hartzea. Enpresa parte-hartzaileen arteko lankidetza eta ekodiseinuko estrategien ezarpena funtsezkoak dira helburu horiek lortzeko. Proiektu honetan parte hartu duten enpresen artean Kaiku, Grupo Uvesco eta Natra daude.

Basque Food Clusterrek bultzatutako Ekodisfood proiektuaren helburua da euskal elikagaien sektoreko hornidura-katearen iraunkortasuna hobetzea, ontzien ekodiseinuaren bidez. Funtsezko enpresekiko lankidetzaren bidez, ingurumen-inpaktua murriztea eta ekonomia zirkular arduratsuago baterako trantsizioa sustatzen da. Kaiku, Uvesco eta Natra enpresek parte hartu dute proiektuan.

ERRONKA

Elikagaien sektoreak erronka handiak ditu bere ontzi eta bilgarrien ingurumen-inpaktua murrizteko. Ingurumen-arauketa zorrotzagoetara eta iraunkortasun-eskaera gero eta handiagora egokitzeko beharrak beren diseinu- eta ekoizpen-prozesuak berriz ebaluatzera bultzatzen ditu enpresak. Testuinguru horretan, EKODISFOOD proiektuak bilgarrien eta bilgarrien ingurumen-inpaktua eta egungo zirkulartasuna neurtu nahi ditu, eta ekodiseinuaren bidez hobetzeko aukerak garatu. Helburua da, ingurumen-aztarna murrizteaz gain, Ontzien eta Ontzien Hondakinen Errege Dekretuan ezarritako betekizunei aurrea hartzea. Enpresa parte-hartzaileen arteko lankidetza eta ekodiseinuko estrategien ezarpena funtsezkoak dira helburu horiek lortzeko. Proiektu honetan parte hartu duten enpresen artean Kaiku, Grupo Uvesco eta Natra daude.

Basque Food Clusterrek bultzatutako Ekodisfood proiektuaren helburua da euskal elikagaien sektoreko hornidura-katearen iraunkortasuna hobetzea, ontzien ekodiseinuaren bidez. Funtsezko enpresekiko lankidetzaren bidez, ingurumen-inpaktua murriztea eta ekonomia zirkular arduratsuago baterako trantsizioa sustatzen da. Kaiku, Uvesco eta Natra enpresek parte hartu dute proiektuan.

ERRONKA

Elikagaien sektoreak erronka handiak ditu bere ontzi eta bilgarrien ingurumen-inpaktua murrizteko. Ingurumen-arauketa zorrotzagoetara eta iraunkortasun-eskaera gero eta handiagora egokitzeko beharrak beren diseinu- eta ekoizpen-prozesuak berriz ebaluatzera bultzatzen ditu enpresak. Testuinguru horretan, EKODISFOOD proiektuak bilgarrien eta bilgarrien ingurumen-inpaktua eta egungo zirkulartasuna neurtu nahi ditu, eta ekodiseinuaren bidez hobetzeko aukerak garatu. Helburua da, ingurumen-aztarna murrizteaz gain, Ontzien eta Ontzien Hondakinen Errege Dekretuan ezarritako betekizunei aurrea hartzea. Enpresa parte-hartzaileen arteko lankidetza eta ekodiseinuko estrategien ezarpena funtsezkoak dira helburu horiek lortzeko. Proiektu honetan parte hartu duten enpresen artean Kaiku, Grupo Uvesco eta Natra daude.

GURE IKUSPEGIA

Ecodisfood proiektuak IHOBEren ekodiseinuko gidetan oinarritutako metodologia egituratua erabili zuen, EAEko elikagai-enpresetako ontzien ingurumen-inpaktua ebaluatzeko eta hobetzeko. Enpresak sentsibilizatzeko eta prestatzeko kanpaina bat egin zen, eta haien ontzien ingurumen-inpaktuak murriztearen garrantzia nabarmendu zen. Bizi-zikloaren analisia (BZA) eta zirkulartasun materialaren azterketa erabiliz, egungo produktuen inpaktuak ebaluatu ziren, puntu kritikoak eta hobetzeko aukerak identifikatuz. Azterketa hori egin ondoren, ingurumen-inpaktua murriztuko zuten ekodiseinuko irtenbideak planteatu ziren enpresekin batera, eta planteatutako agertoki bakoitzaren hobekuntza-maila neurtu zen, estrategiarik bideragarrienerako ekintza-plan bat sortuz. Era berean, “Elikagaien sektoreko ontzien ekodiseinua” izeneko oinarrizko gida sortu zen proiektuan.

GURE IKUSPEGIA

Ecodisfood proiektuak IHOBEren ekodiseinuko gidetan oinarritutako metodologia egituratua erabili zuen, EAEko elikagai-enpresetako ontzien ingurumen-inpaktua ebaluatzeko eta hobetzeko. Enpresak sentsibilizatzeko eta prestatzeko kanpaina bat egin zen, eta haien ontzien ingurumen-inpaktuak murriztearen garrantzia nabarmendu zen. Bizi-zikloaren analisia (BZA) eta zirkulartasun materialaren azterketa erabiliz, egungo produktuen inpaktuak ebaluatu ziren, puntu kritikoak eta hobetzeko aukerak identifikatuz. Azterketa hori egin ondoren, ingurumen-inpaktua murriztuko zuten ekodiseinuko irtenbideak planteatu ziren enpresekin batera, eta planteatutako agertoki bakoitzaren hobekuntza-maila neurtu zen, estrategiarik bideragarrienerako ekintza-plan bat sortuz. Era berean, “Elikagaien sektoreko ontzien ekodiseinua” izeneko oinarrizko gida sortu zen proiektuan.

GURE IKUSPEGIA

Ecodisfood proiektuak IHOBEren ekodiseinuko gidetan oinarritutako metodologia egituratua erabili zuen, EAEko elikagai-enpresetako ontzien ingurumen-inpaktua ebaluatzeko eta hobetzeko. Enpresak sentsibilizatzeko eta prestatzeko kanpaina bat egin zen, eta haien ontzien ingurumen-inpaktuak murriztearen garrantzia nabarmendu zen. Bizi-zikloaren analisia (BZA) eta zirkulartasun materialaren azterketa erabiliz, egungo produktuen inpaktuak ebaluatu ziren, puntu kritikoak eta hobetzeko aukerak identifikatuz. Azterketa hori egin ondoren, ingurumen-inpaktua murriztuko zuten ekodiseinuko irtenbideak planteatu ziren enpresekin batera, eta planteatutako agertoki bakoitzaren hobekuntza-maila neurtu zen, estrategiarik bideragarrienerako ekintza-plan bat sortuz. Era berean, “Elikagaien sektoreko ontzien ekodiseinua” izeneko oinarrizko gida sortu zen proiektuan.

EMAITZAK

Emaitzen artean nabarmendu behar da enpresa bakoitzean ekodiseinuko hainbat planteamendu aztertu zirela, hala nola monomaterialera pasatzea, produktuaren gramajea edo tamaina murriztea, eduki birziklatua sartzea, biltegiratze-espazioa optimizatzea eta birziklatzeko seinaleak sartzea, besteak beste. Planteatutako egoerarik onenek ingurumen-inpaktua % 25 inguru murriztea eta zirkulartasuna % 23 hobetzea eragiten dute, jatorrizko diseinuekin alderatuta. Era berean, elikaduraren sektorean ontziak ekodiseinatzeko gida sortu da. Gida horretan ingurumen-kontzeptuetan sakontzen da, ekodiseinuko proiektu batean egin beharreko urratsak aztertzen dira eta arrakasta izan duten hainbat kasu aztertzen dira.

EMAITZAK

Emaitzen artean nabarmendu behar da enpresa bakoitzean ekodiseinuko hainbat planteamendu aztertu zirela, hala nola monomaterialera pasatzea, produktuaren gramajea edo tamaina murriztea, eduki birziklatua sartzea, biltegiratze-espazioa optimizatzea eta birziklatzeko seinaleak sartzea, besteak beste. Planteatutako egoerarik onenek ingurumen-inpaktua % 25 inguru murriztea eta zirkulartasuna % 23 hobetzea eragiten dute, jatorrizko diseinuekin alderatuta. Era berean, elikaduraren sektorean ontziak ekodiseinatzeko gida sortu da. Gida horretan ingurumen-kontzeptuetan sakontzen da, ekodiseinuko proiektu batean egin beharreko urratsak aztertzen dira eta arrakasta izan duten hainbat kasu aztertzen dira.

EMAITZAK

Emaitzen artean nabarmendu behar da enpresa bakoitzean ekodiseinuko hainbat planteamendu aztertu zirela, hala nola monomaterialera pasatzea, produktuaren gramajea edo tamaina murriztea, eduki birziklatua sartzea, biltegiratze-espazioa optimizatzea eta birziklatzeko seinaleak sartzea, besteak beste. Planteatutako egoerarik onenek ingurumen-inpaktua % 25 inguru murriztea eta zirkulartasuna % 23 hobetzea eragiten dute, jatorrizko diseinuekin alderatuta. Era berean, elikaduraren sektorean ontziak ekodiseinatzeko gida sortu da. Gida horretan ingurumen-kontzeptuetan sakontzen da, ekodiseinuko proiektu batean egin beharreko urratsak aztertzen dira eta arrakasta izan duten hainbat kasu aztertzen dira.

Iparragirre, 16 – 1. 7. 20001 Donostia

+34 943 966 631 | info@bilibin.eus | PRENTSA

Webgune hau Espainiako Gobernuaren Kit Digital
diru-laguntzei esker garatu da.

Iparragirre, 16 – 1. 7. 20001 Donostia

+34 943 966 631 | info@bilibin.eus | PRENTSA

Webgune hau Espainiako Gobernuaren Kit Digital
diru-laguntzei esker garatu da.

Iparragirre, 16 – 1. 7. 20001 Donostia
+34 943 966 631 | info@bilibin.eus
PRENTSA

Webgune hau Espainiako Gobernuaren Kit Digital diru-laguntzei esker garatu da.

© Bilibin | 2025. All rights reserved | by Marmarru Studio

Pribatasun Politika | Cookie Politika | Lege Oharra

© Bilibin | 2025. All rights reserved | by Marmarru Studio

Pribatasun Politika | Cookie Politika
Lege Oharra

© Bilibin | 2025. All rights reserved
by Marmarru Studio